OM TVÄTT-BISSE

VÅR HISTORIA

 

Tvätt-Bisse är ett familjeföretag som startade 29 mars 1963 på Storgatan 65 i Ängelholm. Företaget startades av min far Inge “Bisse” Bergqvist. Efter att ha jobbat på sin storebrors kemtvätt i Hässleholm i många år ville han själv prova lyckan med ett eget tvätteri.

Valet stod mellan Karlskrona och Ängelholm, men blev Ängelholm till sist. På den tiden var det vanligt att man öppnade butiker i många olika samhällen vilket Bisse oxå gjorde. Först en fabrik på skolgatan 5 i Ängelholm, dit all tvätt skulle transporteras och tvättas. Senare öppnades 7-8 butiker i Helsingborg , Råå, Höganäs, Perstorp, Örkelljunga, Åstorp, Landskrona, 2 st i Halmstad, Landskrona, 2 st i Hässleholm och Kristianstad. Ett tag hade vi 23 butiker igång samtidigt och ett 60 anställda.

Fabriken på skolgatan blev snabbt för trång och ny fabrik öppnades på Munka-ljungbyvägen 4 i Rebbelberga.

1970 började jag min fasta anställning på tvätten, fast jag jobbat där alla lediga stunder från skolan i många år. Mina syskon Stefan, Marita och Jonas började oxå där efter hand dom slutade skolan.

I mitten på 1970-talet skulle vi utöka mer med Arbetskläder och Vittvätt. Dom flest hotell restauranger och företag i Nordvästra Skåne var våra kunder. Vi hämtade tvätt från Halmstad i norr till Malmö i söder och Kristianstad i öster.

Med den stora tillströmningen av tvätt var vi tvungna att bygga ny fabrik, vilket oxå gjordes på Kungsgårdsleden vid E6 i Ängelholm. Antalet anställda var nu uppe i ett 70 tal vilket gjorde Tvätt-Bisse till ett av de största företaget i Ängelholm.

I slutet av 1970 talet började vi med blekning av jeans, vilket hade blivit nytt mode. Vi tvättade alla jeans till Levi´s, som såldes i Sverige. Levi´s var det populäraste märket då. Vi hade många andra märken vi tvättade till oxå och hade ibland 20.000 jeans i lager som väntade på blekning.

Vi hade många extra arbetare då som hjälpte oss på kvällar och helger, främst många från Rögle BK, då Stefan och Jonas var aktiva där.

Efter många års hårt slit fick vi en förfrågan att sälja ut en del av verksamheten. 1983 sålde vi till Reny i Malmö, som tog över verksamheten på Kungsgårdsleden.

Själva behöll vi 4 butiker och byggde ny fabrik i Bjuv. Flera butiker sålde vi bl.a Landskrona, Höganäs, Råå och Hässleholm, som vi servade med tvätt. Då var vi endast familjen som jobbade på fabriken.

Efter hand slutade Marita och Stefan för andra uppgifter. När så Bisse ville sluta efter många tuffa år så stod valet för mig att sälja eller fortsätta själv med anställda.

Vi bestämde oss för att sälja allt och bara behålla butiken i Ängelholm och göra den till en fabriksbutik. 1990 öppnade jag på Östergatan vid Preem med 2 anställda som tidigare också arbetet på Tvätt-Bisse i många år.

Efter många lyckade år står vi oss väl. Våra kunder är mycket nöjda och vi har en stor kundkrets från hela nordvästra Skåne.

Vi tvättar även till många företag som tex PEAB, NCC, Svevia, Sydbeläggningar, SFA, Hotell Skansen, SAS, Kullaflyg och flera andra flygbolag, Skolor och Ängelholms kommun och dom flesta församlingshem och Kyrkor runt om kring Ängelholm.

29 mars 2013 fyllde Tvätt-Bisse 50 år. Vilket gör det till en av Ängelholms äldsta företag. 

2017 fick TVÄTT-Bisse nya stolta ägare från Ängelholm som fortsätter hjälpa våra kunder med tvättservice. Målet var att förvalta bolagets anor och digitalisera verksamheten. Kort efter övertagandet gjordes det en renovering av butiken samt att det investerades i nya moderna maskiner. 2018 fyllde Tvätt-Bisse 55 år. 

Vi har lång och gedigen erfarenhet av att hjälpa företag med tvätt. Genom historien har vi som sagt arbetat med stora och omfattande tvättuppdrag. Bland annat för restauranger, industrier och till och med Levi Strauss & Co.   

TVÄTT-Bisse

Östergatan 56
262 33 Ängelholm

Ring oss

0431 - 147 90

Maila oss

info@tvattbisse.se

Öppettider

Mån-Fre - 10.00 - 17.00
Lördag - Stängt
Söndag - Stängt